Vamdrup under besættelsen
1940-1945
Besættelse – Modstand – Befrielse
Billeder fra Tyskernes indmarch i Danmark og den håbløse kamp enkelte soldater tog op. – Mørklægningen som trådte i kraft straks den 9. april med mørklægningsgardin, speciel belysning og specielle cykellygter.- Svinekort som blev brugt for at imødegå 30’ ernes overproduktion. Rationeringer som lynhurtigt blev indført efter besættelsen.
De dystre år 1940-1945 – modstand – den censurerede presse, den illegale presse, radiomodtagelse fra BBC, London – Likvideringsforsøg på stikkeren Jenny Holm, Schalburgtage mod isenkramforretning i Østergade, GESTAPOs jagt på cykelhandler Knudsen og jernbanesabotage.
Faldskærm og nedkastningscontainer samt montre med udsnit af nedkastede effekter.
Modstandsmand med armbind fra Vamdrup (Armbind blev først anlagt 4. maj efter frihedsbudskabet).
Vamdrups toldflag som har vajet ved toldbygningen på stationen indtil 1920 blev gemt og hejst igen den 5. maj 1945
Befrielsen – det glade budskab med kopi af freds talen som Montgomery fik underskrevet, en lettet modstands gruppe, en festlig aften med ekstra god kaffe og Sønderjysk porcelæn med flag, Danmarks 2 friheds sange og festoptog i Østergade.
Livet under besættelsen
Tøj fra 1940erne – både lappet og stoppet – øget så det kunne passe lidt længere – syet af genbrug, men også lidt nyt til brug ved lægebesøg eller lignende, en enkelt ting med prismærkning 1,45 kr. for et par underbukser til et barn, det lyder billigt, men det svarer ca. til en timeløn for en arbejdsmand på det tidspunkt.
Brudekjole lavet af faldskærmssilke – hvilket i øvrigt var forbudt af englænderne, det kunne jo sladre om nedkastninger
Modstandsbevægelsen
Isenkræmmer Kaj Jensen
Kaj Jensen (1908 – 2000) havde Isenkræmmerforretning i Østergade (J. Jensens Isenkræm) og var med i modstandsbevægelsen. Når tyskerne ville handle hos ham havde han kun tomme skuffer at vise dem, hvorimod hans Danske kunder kunne købe hvad de ønskede i den udstrækning varemanglen nu gjorde det muligt.
Hans manglende tyske velvilje gjorde at da tyskerne begyndte gengældelsen for sabotage med Schalburgtage fik han sin forretning bombet og ødelagt med en håndgranat.
På et tidspunkt blev Kaj Jensen tvunget til at “gå under jorden”. Da det blev statustid i forretningen vendte han, pligttro som han var, tilbage til butikken for at ordne dette, men blev arresteret af GESTAPO.
Han sad som fange på Staldgården i Kolding i 3 dage og 2 nætter og var selvfølgeligt i forhør flere gange. Efter eget udsagn blev han p.g.a. hans “snilde og kløgt” løsladt igen.
Kaj Jensen kunne flydende tysk med forlangte en tolk så han på den måde fik tid til at tænke sig om inden han svarede.
Tilsidst blev han opgivet og løsladt
Cykelhandler Lars Peter Engelbret Knudsen
Var med i modstandsbevægelsen i Vamdrup.
Født d. 20. Juni 1894 i Sdr. Stenderup.
Død d. 31. Januar 1945 i Vamdrup.
Den 31. Januar 1945 var han ude – sandsynligvis med illegale blade. På vej hjem blev han advaret om at GESTAPO var i gaden hvor han boede, men alligevel kom han for tæt på, for han opdagede GESTAPO samtidigt med de så ham.
Han tog flugten ned i Margrethelund med tyskerne i hælen, men da hans fysik ikke var så god faldt han om med et hjertestop. Samtidigt lød der et knald et andet sted i byen, og rygtet gik selvfølgelig, at han var blevet skudt. Det viste sig efterfølgende at det ikke var tilfældet.
Lars Peter Knudsen blev begravet og hædret som modstandsmand og derfor er hans gravsted forsynet med specielle bronceplakette der fortæller han faldt i Danmarks frihedkamp.